skip to Main Content
Com Fer Que Els Peques Guanyin Autonomia Per Menjar Sols?

Com fer que els peques guanyin autonomia per menjar sols?

L’autonomia dels nens i nenes és molt important per al desenvolupament de la seva autoestima. Acompanyar-los a cada pas perquè puguin anar desenvolupant les habilitats que necessiten per a ser independents els servirà per a convertir-se en un adult/a segurs de sí mateixos. Un de les primeres fites és el de menjar sols. A continuació, t’expliquem quan és el moment d’ensenyar-los i quin procés pots seguir.

Quan comença un infant a menjar sol?

Encara que cada nen/a és un món i no tots desenvolupen les seves habilitats motrius al mateix temps, el normal és que a partir del primer any comencin a ser capaços de controlar el polze. I, per tant, tinguin la capacitat de subjectar la cullera. A partir d’aquí, podràs anar ensenyant al teu petit a manejar-se, donant-li una certa llibertat per a manipular-la.

Durant els següents dotze mesos, veuràs com els seus moviments són cada vegada més precisos i va guanyant autonomia progressivament. Quan notis que ha après a manejar-se amb la cullera, podràs introduir-li, a poc a poc, la forquilla. Ho podràs fer seguint el mateix procediment que has fet servir fins el moment.

Encara que al principi serà una tasca complicada, utilitzarà les dues mans per a subjectar els coberts, es tacarà  intentant acostar-se el menjar a la boca i trigarà molt a menjar. Deixar que experimenti amb la cullera i la forquilla farà que aprengui més ràpid. Està comprovat que, precisament per aquest motiu, els nens i nenes que dinen al menjador escolar aprenen a menjar abans.

Pas a pas per ajudar a l’autonomia dels nens

Si veus que el teu fill/a ja vol menjar sol/a i creus que ha arribat el moment d’ensenyar-li, t’aconsellem que segueixis els següents passos per a fer que el procés sigui el més fàcil i existòs possible:

  • Posa-li aliments adequats al plat. Tant si esteu a casa com si es tractua d’un menú escolar, facilitar la tasca del teu fill/a és el primer pas per a evitar que es frustri. Aposta per cremes i sopes, així com per menjar tallat en trossets petits.
  • Fes que el procés d’aprendre sigui un joc. Els nens aprenen jugant. No ho diem nosaltres, ho diu la ciència. Ajuda’ls al fet que el procés sigui divertit plantejant-l’hi com un repte. També et servirà asseure’l a la taula amb els altres, ja que la imitació també és una altra manera d’aprendre.
  • Introdueix els coberts abans de començar a ensenyar-li a menjar només. Si uns dies abans deixes que els agafi, els subjecti i fins i tot se’ls posi a la boca, el teu fill/a estarà més familiaritzat amb les seves formes i li resultarà més fàcil manejar-se amb ells.
  • Evita distraccions com la televisió, donar-li molt aigua o situacions de tensió. Totes aquestes coses poden suposar un obstacle per a l’aprenentatge i evitaran que el clima sigui l’adequat perquè tingui ganes d’explorar i aprendre.

Com pots veure, menjar solets és un dels primers passos en l’autonomia dels nens. Ajudar-los a aprendre al seu ritme i tenir molta paciència mentre desenvolupen les habilitats necessàries són els millors consells per a aconseguir que ho facin amb èxit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top